neden pahalı olduğu anlaşılamayan şeyler

euro ve dolar karşısında kan kaybetmeye devam eden türk lirası yüzünden uzayıp gitmesi muhtemel liste. 200 nüfuslu köylere yapılan ikişer üçer camiiler, 7 bakanlık ve 13 başkanlıktan fazla bütçesi olan diyanet işleri başkanlığı, hacı-hoca takımı/tarikatlar vb. nedenler dolayısıyla ülkemizde en pahalı şeylerden biri de din ne yazık ki. saf bir kalp ve inanç yeterdi aslında.
(bkz: hani biz müslümandık)
(bkz: zeytinyağı)

zeytinyağının anavatanı sayılabiliriz, litresi nasıl 50-60 lira olur anlamak mümkün değil.
genelde arza göre talebi olan ürünlerde oluyor diye düşünüyorum ben.
(bkz: tupperware)
(bkz: gelin başı)
(bkz: damat traşı)
hadi bunları anlarım da, bu?
kavrulmuş fındık; gerçekten anlamıyorum. kabuklu hali giresun'da 23.5 lira şuan. kavrulmuş fındık ise 85 lira... böyle bir fark olamaz...
(bkz: çilingir hizmeti)

2 dakikalık atraksiyon için dünyanın parasını veriyoruz ne yazık ki.
Antep fıstığı. Her yıl tüketilen baklava kuru yemiş olarak tüketilen Antep fıstığı miktarı 'çok fazla' değişmezken, Antep fıstığı fiyatı geçtiğimiz 3 4 yıl içi de, 45, 65, 85, 120 TL gibi fiyatlara fırladı. Hatta kuşboku dedikleri, o koyu yeşil olan ve baklavada kullanılan iç fıstık 200 liraları çektan geçti. Teknik olarak bir ürünün fiyatı arz talebe göre artar, yani 45 TL den 120 tl'ye çıkan bir ürüne neredeyse 2.5 kat talep artışı olmalı. Bir nevi Türkiye nüfusunun 3 yılda 80 milyondan 200 milyona çıkmış olması gibi bir durum, ya da Antep fıstığı ihracat talebinin 2.5 kat artması gerekli gibi bir durum.
Aynı bok araba fiyatlarıyla için geçerli de, onda bizi öyle çok derin merak ve düşüncelere gark etmiyorlar. Sebebini biliyoruz, ötv'yi katla, vergiyi artır.