nba

abd profesyonel basketbol ligi demektir. hatta bir nevi basketbolseverlerin buluşma noktasıdır. burası sahibi de olan bir şirkettir, devlete veya federasyona bağlı değildir. (mesela david stern diye bir sahibi vardı, 30 yıl bu görevi yürüttü.)

(bilgisi olmayanlar için) abd basketbol liginde 15'i doğu eyaletleri ve 15'i batı eyaletleri olmak üzere 30 takım bulunur. takımlar kendi konferanslarındaki ve diğer konferanslardaki takımlarla toplam 81 maç yapar. (hatta doğu ve batı konferansları da kendi içlerinde ayrılır, güneybatı vb. gibi)

toplam 81 maç sonucunda galibiyet mağlubiyet oranına göre kendi konferansındaki ilk 8 takım play-off oynamaya hak kazanır. play-off eşleşmeleri 1. takım 8. takım ile 2. takım 7. takım ile 3. takım 6. takım ve son olarak 4. takım 5. takım ile eşleşir. burada daha çok galibiyet yüzdesine sahip takıma kattığı şey saha avantajı elde etmesidir. bunun dışında bir avantaj sağlamamaktadır.(iki takımın arasındaki maçlar da önemsizdir)

play-off eşleşmelerinde seride 4 galibiyet elde eden bir üst tura yükselir. bir üst turda da karşılaşacağı rakipten normal sezonda daha fazla galibiyet yüzdesine sahip takım saha avantajını elde eder. yine 4 galibiyet elde eden bir üst tura yükselir ve bu sıralama konferans birincisi elde edilene dek devam eder.

konferans birincileri de finallerde karşı karşıya gelir. senenin şampiyonu da doğu ve batı konferans birincilerinin müsabakaları sonucunda belirlenir.

avrupa basketbolundan farklılıkları ise aşağıdaki gibidir:

- maçlar 48 dakikadır.
- bir oyuncu 6 faul alırsa oyun dışında kalır.
- kullanılan mola süreleri sabit olmayıp 20 saniyelik molalar da kullanılabilir.
- bir oyuncu maç devam ederken de mola alabilir.
- (her ne kadar yazılı olmasa da) hakemler hatalı yürüme çalma konusunda isteksizdir. bir maçta steps çalınmadan maç sonuçlanmış olması pek mümkündür. (topu bir oyuncunun panyaya çarptırıp smaçlaması normalde hatalı yürümedir.)
- teknik faul yerine "flagrent faul" kullanılır. itiraz sebebiyle çalınır ve bu faulün cezası avrupa basketbolundan farklıdır. (sadece 1 serbest atışı, top kullanım hakkı yoktur.)
- açık patika faulü tabiri bulunur. burada hızlı hücumu kesmek için yapılan "yugoslav" faulü, eğer sayı için giden oyuncunun önü açıksa farklı cezalandırılır. (serbest atış+top kullanım hakkı)
- top oyuna girmeden faul yapılırsa cezası farklıdır. (serbest atış+top kullanım hakkı)
- (bir oyun kuralı olmasa da) nba'de oyuncu takası yapılması daha yaygındır. neredeyse hiç bonservis bedeli ödenmez, ağırlıklı takımlardaki oyuncular ve kolejden gelecek seçim hakları kulüpler arasında değiştirilir.

son olarak takımlar arası uçurumun azalması için galibiyet mağlubiyet oranı daha az takım kolejlerden gelecek oyuncular için yapılan seçimde daha üst sıralardan tercih hakkı sahibi olabilmektedir. bu doğrudan sonuncu ilk oyuncuyu alacak seklinde olmamaktadır. bunun yerine her takıma bir tercih oranı verilmekte ve bir "lottery" vasıtası ile sıralama belirlenmektedir.

(örneğin los angeles lakers geçen seneyi 15. yani son sırada kapadı ve ona bitirdiği sıraya göre bir seçim hakkı sunuldu. onlar da seçimlerinde lonzo ball'u tercih ettiler)
National basketball association şeklinde açılan, abd köklü prof basketbol ligidir. Aynı zamanda Playstation'da oynamaktan zevk aldığım bir oyundur. (Bkz. NBA 2K16)
oynan basketbolun, basketbol olmadığı lig. bu başka bir şey, resmen sihir.
en son kobe-shaq ikilisiyle bıraktım. sonra wade-shaq ikilisi heyecanlandırsa da aynı tadı bir daha hiç almadım.
Neredeyse Amatör/Profesyonel Basketbol oynayan herkesin hayalidir.
çocukluk hayalimde bu ligte bir maçı canlı izlemek, geçen sene bu zamanlarda gerçekleştirdim. atmosfer büyülü fakat farkettim ki basketbola bakış açım değişmiş ve ben avrupa basketbolunu tercih eder olmuşum.
f1 gibi geçmişte heyecanla ve tutkuyla takip ettiğim ancak şuan çok uzak kaldığım bir ligdir. akşamları erken uyur, sabaha karşı uyanır maçlarını da izlerdim ancak shaq, tony parker zamanlarında kaldı. o zamanlar favorim de san antonio spurs takımıydı.
31 Temmuz'da yeniden başlayacak olan, ilgili haberden bir kısım şöyle:

''Koronavirüs salgını nedeniyle 11 Mart’tan beri ara verilen NBA‘de normal sezona 31 Temmuz’da yeniden başlanacak.

NBA yönetimi, yapılan oylama sonucunda 31 Temmuz’da sezonun başlamasını kabul etti. Oylamada 30 takımın 29’u ligin yeniden başlaması yönünde oy kullandı.

Orlando’ya 13 batı, 9 doğu olmak üzere 22 takım davet edilecek ve 8 normal sezon maçı oynanacak. Normal sezon tamamlandıktan sonra 8 ve 9. sıradaki takımlar arasında 4 galibiyetten az fark olması halinde play-in oynanacak.

8. ve 9. sıradaki takım arasındaki maç farkı 4’ten fazla olursa, 8. sıradaki takım doğrudan playoff’lara kalacak. Play-in halinde ise 9. sıradaki takımın 2 maç, 8. sıradaki takımın ise 1 maç kazanması playoff için yeterli olacak.

Hornets, Bulls, Knicks, Pistons, Hawks, Cavaliers, Timberwolves ve Warriors yeniden başlayacak sezonda yer alamayacaklar.''