marie curie

bilim için ölen kadın olarak bilinen, polonyum ve radyum elementlerinin kaşifi, nobel ödülünü alan ilk kadın ve bu ödülü iki defa kazanan ilk insandır.
radyasyon keşfi sayesinde fizik dalında, polonyum ve radyum keşfi sayesinde kimya dalında nobel ödülü kazanmıştır.

kendisi ve kızı irene joliot-curie radyoaktif maddeye maruz kaldıklarından dolayı kan kanserinden hayatlarını kaybemişlerdir.
radyoaktivite ölçüm birimine soyadını vermiştir (bkz: curie)
Einstein'in kendisine yazdığı mektup :

" Pek Muhterem Bayan Curie,
Aklıselim hiçbir şey söylenemeyecek bir mesele için size yazdığım için lütfen bana gülmeyiniz. Ancak kamuoyunun sizinle ilgili alakadar şu an cüret ettiği davranışlar kızgınlığımın temelini oluşturmaktadır ki artık bu duygularımı ifade etmek istiyorum. Her ne kadar; sansasyonelizm tutkusunu tatmin etmek için üzerinize gurursuzca zuhur eden bu güruhu mütemadiyen hakir gördüğünüze ikna olsam da. Zekanıza, enerjinize ve dürüstlüğünüze olan hayranlığımı ne kadar çok ifade etmek istiyorum, ki Brüksel’de sizinle kişisel olarak tanışmakla ne kadar şanslı sayıyorum. Bu sürüngenler gibi aralarında sayamayacağımız hiç kimse; daha önce olduğu gibi şimdi de, ilişkide olmaktan ayrıcalık duyacağımız sizin yada Langevin gibi şahsiyetler aramızda bulunmamaktadır. Bu güruh sizinle ilgilenmeyi sürdürürse, değersiz zırvalarına okumayın, onun yerine sürüngenleri kendi uyduruklarıyla baş başa bırakın.
Size, Langevin ve Perrin’ e, tüm dostça dileklerimle,
Saygılarımla,
A. Einstein.
NOT: Planck’in Radyasyon sahasının; absürt derecede komik anlamıyla, standart mekaniği takip eden doğal olarak yapının devinimiyle sınırlanmış, Diatomik Moleküllere ait hareket yasasının istatistiğinde karar kıldım. Vakıa, bu yasanın gerçekliğinden çok az umutluyum."
polonya asıllı fransız 1876 doğumlu fizikçi ve kimyager, pierre curie'nin biricik eşi, radyum ve polonyum kâşifi, iki nobel ödülü alan ilk insan.

ve elbette bilmek uğruna feda ettiği şeyler bile yetiyor tutkusunu hissetmeye. senelerce nobele layık görülmüyor; bakmayın öyle avrupanın medeniyet tafralarına. kadın halinle, elinin hamuruyla bulaşma bu işlere; sen ne bilirsin ki diyorlar cânım marie'ye. tabi seneler sonra (bkz: solvay konferansı) kalabalık bir erkek grubunun içinde, nobel ödülü alan ilk kadın olarak mağrur ve asil oturarak en iyi cevabı veriyor kendilerine. aha
Hayranı olduğum bilim kadını. İşine aşkla sarılması hayatından olmasına sebep olmuştur. Kendisiyle tanışma şerefine nail olmayı ne çok isterdim anlatamam.