maldivler

/ 2
Yeşil sosyetenin balayı destinasyonu olan adalar ülkesidir.
balayı için gittiğim cennet köşesi ülke. sualtı çeşitliliği muhteşem, köpekbalığı görme ihtimali yüksek. balayı için ya da dalış için gidilebilecek dinlenmelik yer. tropik adalara alternatif olarak dönüş günü şehirleşmenin olduğu başkent male gezilebilir.
Hayal gibi bir yerdir!
Araştırdığım kadarıyla fiyatlar pahalı. Gerçekten lüks hizmetler de veriliyor. Fakat kısa bir süreliğine de olsa gidilip görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Tam bir cennet.
ulkenin her yerine cadir kurmak serbesttir. ulke insani muslumanliktan dolayi turklere fazla asina ve severler.
Uçak biletlerini alabildikten sonra gidilmesi gerek yerlerden biridir
Interrail’ in grubunda gordum, tasimamak ayip olurdu


Maldivler Rehberi- Balayı falan bahane...

Öncelikle herkese merhaba sevgili dostlar. 8 temmuz'da düğünümüzü yaptiktan sonra ben balayi için Balkanlari düşünürken eşimin gaza getirmesi ve arabami da 3-5 kâr ederek satmam neticesinde kendimizi Maldivler'de bulduk. Şimdiye kadar edindiğimiz tecrübeleri sizlere aktarmak istiyorum.

HAZIRLIK
Öncelikle ikna olmamdaki en buyuk etmen eşimin hic yurtdışına çıkmamış olması ama benim 55ulke gezmis olmamdaki adaletsizlik:) ve ilk tecrubesi icin ona farkli bir anı birakmak istememdi. Ikinci etmen ise dalgıç olmam ve yaptığım arastirmalar sonucu Maldivler'deki sualtı dunyasinin zenginliği oldu ki iyi ki gelmişim dedirtti. Bkz.fotolar ve videolar.

NASIL GIDILIR?
Ilk iş olarak tabii ki turlara baktım ancak haftalığı 12.000-18.000TL arası değişen fiyatlarla karşılaşınca bu fikirden hızlıca uzaklaştım. Daha sonra şimdi hatırlayamadığım bir blogda bir arkadaş tur şirketlerine fazladan 6-7bin lira kaptirmayin kendiniz gidin diye bir tavsiyede bulunmuştu. Bunu dikkate alarak baktığımda Maldivlere THY aktarmasiz uçuşları vardı ancak ben baktigimda iki kisi gidis dönüş sadece ucak bileti 12.000TL idi.Oha dedim ve 3-4 gun boyunca skyscanner'dan takip ettiğimde bilet araliginin 5.500 ile 8.000liralar arasinda dolastigini gordum. ve yuzlerce kez sayfa yenilemesi ve sabah aksam yeni tarihler ile fiyat güncellemeleri kombinasyonlarini takibim sonucunda emirates ile 1890x2=3800liraya 2 kişi gidiş dönüş biletleri buldum. Tabii ki hemen satın aldim. Gerçi ikinci "3tl'ye hindistan'a bilet aldılar(alamadılar)"vakası olacagini düşünürken rez onayi ve e-bilet numaralari geldi. Hemen emirates'i aradım ve teyid ettim. Biletlerimiz kesilmişti. (Buraya bir parantez acmak isterim. Benim iki ismim var. Rez yaparken birini girmiştim Engin Bilge olarak ve hic bir sorun olmadi. Bazen tedirgin olan arkadaslar goruyorum bu iki isim olayindan dolayı)

KONAKLAMA
Şimdiki adım otel bulmaktı. Maldivler 1200den fazla ada ve adaciktan oluşan atoller(ada kümeleri) ülkesi. Geceliği 10.000dolardan 30dolara kadar seçenekleriniz mevcut. Bazı oteller shareton, four seasons gibi kendi adalarını kiralamislar bu yüzden yerli halk giremiyor. Buralar Luks bir hayat sunuyor efendim işte havaalanindan deniz ucagiyla alinip resorta yerlestiriliyorsunuz falan.Geceliği 3000dolara şu suyun icindeki kulübelerde falan yatıyorsunuz. Bizim öyle bir paramiz olmadığı için ve gittiğim yerlerde yerel halk ile kaynaşmayı sevdigim icin 13 gecesi 650dolar olan bir guest house'da yarim pansiyon konakladik. Beyaz kumlarin dibinde bungalov tarzi bir odamiz vardi ve çok yildizli otel odasi temizligindeydi.

NE GOTUREYIM?
Konaklamayi da ayarladıktan sonra 3-5sise sinekkovar, avrupa tipinden ingiliz tipine priz dönüştürücü ve kiyafetlerimizi de yanimiza alarak yola ciktik. 15 saat süren total Dubai aktarmali yolculugumuzdan sonra Maldivlere vardık ama ne varmak. Ben hayatimda boyle yagmur görmedim.Mutlaka yagmurluk,sinek kovucu spreyinizi ve priz dönüştürücü alin yaniniza. Cogu otelde dönüştürücü veriyor olsalarda olmadik yerde lazim olabilir. Tabii ki güneş yakıci oldugu icin krem vs unutmayin.

NEDIR?
Maldivler %100'ü müslüman bir ülke ve ALKOL YASAK. Havalanindan giriste cantanizi xrayden gecirerek kontrol ediyorlar varsa alkolu teslim aliyorlar ve donerken de size geri veriyorlar. Ilginctir ki BIKINI YASAK. Bikiniyle denize girmek sadece turistlere ayrilan ozel plaj alanlarinda serbest(bkz guest beach fotosu). Kataloglarda gördüğünüz beyaz bikinili palmiyenin altında elinde kokteyli olan pozlar pek olayı anlatmiyor:)Halk fotolarda gorundugu sekilde:)Maldivlerin başkenti Malé ve para birimi rupee (rufiya).1dolar=15rupee. Halk yıllarca ingiliz sömürgesi olarak kaldigindan klasik hint aksanli ingilizce konuşuyor. Bkz."Whatş yoy pörpıs ov vijit?"
Direksiyonlar sağda. Kendi dilleri Dhivehi ve aralarında bu dili konuşuyorlar. Daha once bahsettiğim gibi bir adalar ülkesi ve havaalani adasi olan Hulhumale adasindan başkent Male'ye ve geri kalan her yere teknelerle ve deniz uçaklarıyla geçiliyor. Ilk kazigimizi burada yedik. Male ne kadar diye sordugumda 15rufiya dedi dollars?dedim 2 dollars dedi. Halbuki 1 dolar 15rupee idi. Neyse rupee olmadigi icin verdik ve Male'ye geçtik. Buradan da konaklayacagimiz ada olan Huraa adasina gecmek için 10dolarlik tekneye 20şer dolar turist kazığı yiyerek bindik(son kazik).Toplu taşıma gemileri vardi 1dolara ama biz cok yorulmustuk ve yagmurda deli gibi islandik bu yuzden hizli giden tekneye bindik.
Ne yazik ki esnaf felsefesi turiste geçirme üzerine. Alanya esnafı gibi. Bkz" speyşıl prayz for yu may friend"
Öyle ki 5-6sene oncesine kadar geçirilen "yerliye 100rupee(6,5dolar) yabanciya 100dolar" gibi fiyat politiklari konaklama isletmeleri protestolari sonucu bayağı düşmüş. (Bu düşmüş hali). Neyse baktim olacak gibi degil 50dolarlik rupee aldim kaziklanmadan hala idare ediyor:) Esmerim diye araya kayniyorum heralde.
Konu dağılmasın. Burdan kazıklı Voyvoda'nin teknesiyle Huraa adasina vardık. Otel sahibi bizi karşıladı ama tabii deli gibi yagmur yagiyor hala. Bize coconut (kurumba) suyu welcome drink hazirlamislar ve balayi yatagimizi da resimdeki gibi suslemislerdi.

NE YAPILIR?
Valla hava el verdiğince beyaz kumlarda uzanilir. Denize girilir. Şnorkelle envai çeşit balik izlenir. Doğa yürüyüşü yapilip çeşit çeşit börtü böcek ve tropik hayvan görülür. Yerel halkla kaynaşılır. Dalışa meraki olan mutlaka dalış yapmalı burda. 2 dalış 100dolar. Bunun dışında coğrafi bir güzelliği dag tepe tas bayir vs yok. Bol bol dinlenilir.

DIKKAT EDILMESI GEREKENLER
Burada siyah sivrisinekler var. Bizdekilerden farki kamikaze gibi daliyor ve kondugu anda sokuyor. Ilginc bi sekilde otel çalışanlarına degil bize saldiriyorlardi. Kiyafetin ustunden falan affetmiyorlar. Sprey şart. Meyve yarasasi da denen uçan tilkiler burda çok. Kafanizin üstünden vızır vızır uçuyorlar. Bi zararlari yok ama kuduz hastalığı yayabilir. ağaçta falan gorurseniz ellesmeyin. Videolar arasinda goreceginiz gibi ayaklarinizi suya sokacaginiz yerde kumla tumlesik renkte bir vatoz olabilir. Mutlaka deniz ayakkabisiyla girin ve bastığınız yere dikkat edin. Küçük köpekbalıkları(50cm-80cm arasi) gelgit sonrasi kıyıya oldukça yanasiyorlar ama bugune kadar kayitli hic bir ısırma vakası yok. White tip reef shark denen türün yavrulari bunlar zaten kendi islerine bakiyorlar genelde.

DALGICLARA NOT
Benim gibi su altina aşıksaniz burasi bir cennet. Hayatınızda goremeyeceginiz kadar balik ve o kadar bir aradalar ki. 2metrelik mürenleri izlerken arkanizdan dev vatozlar gelebilir kafanizi kaldirdiginizda Manta,aşağı bakinca white tip kaya altina saklanmis aslan balığı sizinle oynamak isteyen bir caretta görebilirsiniz. Ama en muhtesemi belki de hayatta bir daha karsilasamayacagim balina köpek balığını görmem oldu. Tekneyle donerken whaleshark diye isaret etmeleri ve suya atlamam bir oldu. Kameramin sarji bitse de dunyanin en buyuk balığıyla altli ustlu yuzmek ve 3-4snlik bir hatira yakalamak mukemmeldi.

SONUÇ
Bu yazıyı Ağustos başında balayindayken yazmıştım. Tamamlamadığım için ancak yayinlayabiliyorum. Umarim gitmek isteyenlere, gitmeyi gözünde büyütenlere bir nebze fikir vermiştir.

Biz kendi basimiza gitmek icin cok detaylı bir bilgi bulamamistik herkes turla vs gittiği için. Hem kendime hatıra defteri hem de amme hizmeti olsun diye buraya bırakıyorum. Ucak biletleri(3800TL) ,transferler(200TL)ve konaklama(13gece ysrim pansiyon 2300TL),yiyecek ufak tefek ivir zivir (200TL)dahil 2kişi yaklasik 6.500tl civarinda 2 hafta Maldivlerde kaldik. Ekstra dalış vs gibi excursion ücretleri buna dahil değil.Sorularınızı başlık altında veya özelden seve seve yanıtlarım. Herkese saygilar sevgiler.

PS:Evlendikten sonra gezemezsin diyenlere itibar etmeyin :)
sözde "batmadan" kesinlikle gideceğim hayaliyle yaşadığım ama asla gidemeyeceğim bir yer.
para biriktirmeye başladım. 3 günlükte olsa gidip okyanüs üstü suitte kalıp kendimi şımartacağım. hayranım bir buraya birde seyşellere.
lan bir gün benim de param olacak ve o zaman gidicem diye diye bir ömrün geçtiği ama içte hep ukde kalan yerdir.
/ 2