leonard woolf

İngiliz yazar virginia woolf’un eşi. Yazar ve yayıncıdır. Virginia’nın eserlerini yayınlatabilmesi için yayınevi kurmuştur.

Eşi Virginia ile cinsel sorunlar yaşamalarına rağmen derin bir sevgiyle birbirine bağlı bir çifttir. Gerçek sevginin tensel zevklerden öte bir şey olduğunun kanıtıdır benim için bu çift. Aşk demiyorum çünkü Virginia aşkı bir kadında bulabilmiştir. Leonard’a aşktan öte bir sevgiyle bağlıdır. Dostlukları kuvvetli olan bir evlilikleri olmuştur. Virginia intihar mektubunda kendisini kurtarabilecek biri olsaydı bunun sadece Leonard olabileceğini belirtmiştir fakat Leonard’ın dahi onu ölümden kurtaramayacağını çok iyi biliyordu.
virginia woolf intihar etmeden önce kendisine şu veda mektubunu bırakmıştır.

"Salı
En sevdiğim,
Yine delirecekmişim; bu korkunç günleri atlatamayacakmışız gibi hissediyorum. Ve sanki giden zamanı geri çeviremeyeceğim. Sesler duymaya başlıyorum ve konsantre olamıyorum. Bu yüzden yapmam gereken şeyi yapıyorum. Bana verebileceğin en büyük mutluluğu verdin. Kimsenin yapamayacağı şeyleri yaptın. İki insanın birlikte daha mutlu olabileceğini sanmıyorum. Ben artık savaşamayacağım. Biliyorum, senin hayatını mahvediyorum, bensiz daha mutlu olacaksın. Görüyorsun bu mektubu bile doğru düzgün yazamıyorum. Okuyamıyorum. Hayatımdaki bütün mutluluğu sana borçlu olduğumu söylemek isterim. Bana karşı inanılmaz sabırlısın ve iyisin. Şunu söylemek istiyorum -aslında bunu herkes biliyor- eğer biri beni bu durumdan kurtarabilecek olsa bu sen olurdun. Her şey beni terk edip gitti ama senin iyiliğin hep benimle kaldı. Artık senin hayatını mahvetmeyeceğim. Kimse, seninle mutlu olduğumuz kadar mutlu olamazdı."