kurşun döktürmek

Şamanlardan beri süregelen bir çeşit kötü enerji sönümleme aksiyonudur. *Kişinin üstündeki nazarı geçirmek amacıyla ısıtılmış ve sıvı hale gelmiş kurşunun baş üstünde duran tepsideki suya atılması suretiyle çıkan coss sesiyle gerçekleştirilir. Psikolojik olarak rahatlatır aynı zamanda.
Büyük ihtimalle çıkardığı ses ve metalin aniden soğumasından kaynaklanan o kendine has titremesi ve sonuç olarak oluşan ilginç şekil insanları "kesinlikle bunda büyülü bir şeyler vardır" demesine ittiğini düşünüyorum.
insanın anlamlandıramadığı şeyler için uyguladığı bir uygulama, kötülük savulucusu. aslında bu uygulamalara kısaca batıl inanç diyoruz. inanmam ancak yapılmasına da karşı değilim. inandığın bir şeyse eğer sadece o plasebo etkisi bile faydalı olabilir, pozitife yöneltebilir.
insanların hayatlarında yolunda gitmeyen şeyleri göze, nazara bağlayıp kendilerini bir madde olan kurşunla avutma biçimidir.
bir metali eriterek, suya döküp, soğuması sırasında oluşan saçma şekillerden, kader, nazar yorumu yapmak. sanırım başka bir yoruma gerek yok. batıl inançtır.
korkarım ki benim de hayatımda 1 defa yaptırmış olduğum durumdur. Gerçekliği ve işe yararlığı konusunda bir fikrim olmasa da batıl inançlar konusundaki düşüncemi değiştirmiş midir? bilemeyeceğim.