kibrin tüm semavi dinlerde büyük günah olması

cevaplanabilir entry
semavi dinler, islam terminolojisi içinde tek tanrılı dinler için kullanılır. bu dinlerde kul bilinci mevcuttur ve en yüce kavramın yaradan olduğu ısrarla vurgulanır.

bununla beraber insanın kendisini dev aynasında görmesi, böbürlenmesi gibi hisleri yer yer zuhur edebildiğinden bu duyguyu özetleyen "kibir" sadece islam'da değil diğer semavi dinlerde de ağır şekilde eleştirilmektedir.

örneğin hıristiyan katolik inancında yer bulan yedi ölümcül günah; "kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, kıskançlık, tembellik ve oburluktur."

musevilikte de kişinin kendine karşı görevlerinde; "bilgili olmaya çalışmak, irade sahibi olmak, çalışkan olmak, ifrattan kaçınmak, gururlu ve kibirli olmamak, yalandan uzaklaşmak, öfkeye kapılmamak, tutumlu olmak fakat cimri olmamak, ruh ve beden sağlığını korumak..."

açıklamasında da gurulu olmanın ve kibrin kınandığı görülmektedir.

bu açıdan dinlerin ortak paydasının bu konu olduğu iddiasında rahatlıkla bulunabilirz ve eskaza kibirli bir zat gördüğümüz zaman atasözü gibi bu cümleyi kendisine söyleyebiliriz. inanıyorum ki kendi kibrinde boğulan en kalas(!) kişinin bile bu sözden çıkaracağı bir ders vardır.
Olayı ister dini ister insani ister ahlaki yönden inceleyin, insanın kibirli olması kadar karşısındakini kendinden iğrendiren başka bir davranış türü bulamıyorum. Boşa dememişler Kibir aptallığın en açık belirtisidir diye.
" Peki bundan şeyin haberi var mı insanların? " Dediğim durum. Pek haberimiz yok gibi.