kazlıçeşme

cevaplanabilir entry
istanbul'un fethi sırasında, askerlerin çok önemli bir sorunu hasıl olmuştur: su.

durum öyle bir duruma geldi ki mataralar boş, askerler su kıtlığı çekiyor ve bu da fetih sırasında büyük sıkıntılar yaşanmasına neden olabilir.

durum ll. mehmet'e (o zaman daha fatih değil) iletildiğinde aklına dahiyane bir fikir geliyor: o sırada bölgede bulunan kazları takip etmek!

ordunun yakınında su birikintisinde bulunan kazlar bir müddet sonra havalanıp konum değiştiriyorlar ve padişah kazların takip edilmesi emrini veriyor. atlılar kazları takip ediyorlar ve kazların göletimsi bir yere geldiğini görüyorlar ve hemen suyun tadına bakıyorlar: bingo! su içilebilir derecede tatlı!

takip eden sürede hemen burada çeşme yapılması kararı veriliyor ve çeşmeye sultan mehmet çeşmesi adı veriliyor. padişah ise bu isimden pek de memnun değil. "suyu ben bulmadım ki benim adımı veriyorsunuz" diye son derece mantıklı bir kanaat getirince, "madem illa bu çeşmeyi bulanın adını koyacaksınızi kazların adı konsun" diyor ve bu çeşmeye kaz görseli yapılıyor.

bugün zeytinburnu dolayında olan ve eskiden dericilerin/tabakhanelerin bulunması sebebiyle insanların burunlarını kapatarak girdiği "kazlıçeşme" muhitinin adı buradan gelmektedir.

(%100 istanbul: tarih, mekân ve sırlar kitabından alıntılanmıştır.)