kazakistan

İlk Astana'ya gitmiş fakat yerel kültür ve Orta Asya'ya özgü bir mimari ve hayat şekli görememiştim. Her yer yeni yapılan binalar, gökdelenler ve alışveriş merkezleri vardı. Starbucks taklidi, MC Donald's çakması mekanlar doluydu her yerde. Ama Almatı gerçekten şahane bir deneyim oldu. Green pazar, katedral ve savaş heykelinin bulunduğu park alanı, nehir kenarında yapılan bisiklet gezisi ve favorim teleferikle çıkılan şehir manzaralı kök tobe gezilmesi gereken yerler. Almatı da ayrıca çok kaliteli bar ve restoranlar da var. Kimisi Amerikan stili kimisi de yerel mekanlar ve orta Asya gece hayatının değişmezi karaoke barlar mevcut.

Yemekleri daha çok et ağırlıklı. En meşhur yemekleri at etinden yapılan Beşparmak. O kadar leziz ki beş parmak yedirtir diye adı öyleymiş. Bana et kuru geldi ama denemeden de olmazdı. Şaşlık adında bizim şiş kebap benzeri bir yemek var. Benim favorim ise plov. Bizim pilavın sebzeli ve etli hâli ama bu pilavı büyük tandır ocaklarda en az 3 saat pişirerek yapıyorlar. Buna ek olarak samsa adında içi tamamen kıyma dolu poğaça var. Atıştırmalık niyetine güzel gidiyor.

Içecek olarak da at sütü kımız ve deve sütü şabat deneyin derim. Ikisi de süt tadı vermiyor. Kımız hafifçe kefir tadında şabat ise ekşi yoğurttan yapılmış ayran gibi ama leziz.
almatı ve astana haricindeki yerleri görmek zaman kaybı, yemek kültürü ve gece hayatı iyidir. turkiye'ye göre oldukça ucuzdur. at eti yemeden gelmeyin, almatı şehrinde geceleri kötü ve ıssız mekanlara oturmayın. polislerine güvenilmez bir ülke. insanları ilk başta soğuk olmasına rağmen kısa zamanda samimiyet kurarlar.
kril alfabesi kullanan kazakistan, yakın bir zamanda latin alfabesine geçecek. her ne kadar türkler için latin alfabesi, kazak dilini okuyup anlamada kolaylık getirecekse de; apostrofların gereksiz yere çok olması ve ş lerin sh, ç lerin ch olarak kullanılması türkler için handikap olacaktır.

https://tr.sputniknews.com/asya/201710271030775280-kazakistan-latin-alfabesi/