kangal köpeği

Sivas yöresine özgü olan çoban köpeği kurt boğabilen tek köpek türü
Türkiye'ye özgü bir zamanlar nesli tükendiği için karantinaya alınan köpek ırkı. 42 diş kurtla baş etmek her köpeğin harcı değildir.
İsmini Kangar Türklerinden aldığı ve Anadolu’ya moğol istilası sırasında getirildiği rivayet edilir
sivasın simgesi olmuş, ayı pençesi gibi patilere sahip olan, heybetli, güçlü köpek türü. genlerinin korunması adına çiftlikleri kurulmuştur.
kandal anadolunun bağrından kopan gelen öz vatan evladı gibi geliyor bana. gözü kapalı emanet et canını bile,her şeyini. sadık dost. sivas kangalı kişilikli bir hayvandır. ait olduğu yere bağlılığı ise muazzamdır.Ünü dünyaya ulaşmış Kangal köpekleri için, Sivas Valiliği Kangal Üretim, Eğitim ve Satış tesisi dahi açmış.

https://www.buyuksivas.com/sivasin-yeni-gozde-mekani-7-milyon-liralik-kangal-uretim-tesisi/
En sevdiğim köpek türüdür.
Genellikle sevgilerini kalple göstermek yerine gurt boğmayı tercih ederler.
ailesine karşı oldukça yumuşak huylu, sadık ve sevgi dolu, tehlikelere karşıysa doğuştan yüksek koruma içgüdüsüne sahip, cesur köpeklerdir. sahiplerine uysal ve cana yakın davranan bu köpekler genel olarak sakin bir imaj çizerken, tehlikeler karşısındaysa saldırgan ve cesurlardır. devasa ve kaslı vücut hatları, hafif sarkık dudakları ve güçlü çeneleri bulunmaktadır. simit veya gül denen kıvrık kuyruk şekli en ayırt edici özelliğidir. çift katlı tüyleriyse boz, açık kahve, çelik grisi gibi tonlarda olabilmektedir.

https://www.kopekler.com/anadolu-irklari
sivas ilimize özgü köpek cinsidir. sivas kangallarını dünyada daha bilinir olması için gerçekleştirilen cazibe destekleme programı bünyesinde şehir merkezine 10 km. uzaklıktaki iç anadolu seçkin ırk kangal köpeği eğitim koruma ve üretim merkezini iyileştirme projesinin imzaları atıldı çünkü kangal dünyaca bilinen bir türk çoban köpeğidir.


https://www.buyuksivas.com/sivasin-yeni-gozde-mekani-7-milyon-liralik-kangal-uretim-tesisi/
Dünyanın farklı bölgelerinde farklı yararlar sağlanan köpek cinsi. Afrika'da sürüleri çita vb. Yırtıcılardan koruyan kangallar varmış...