kadıköy boğa heykeli

Istanbul'un kadıköy ilçesinde bahariye yokuşunun bulunduğu halk arasında 6 yol diye geçen noktada bulunan heykeldir. İnsanların arkadaşları ile buluşma noktası olarak yer belirtmesi ile popülerdir.
Eskiden Fenerbahçe maçı olduğunda yanında toplanıp marşlar söylemek çok hoşuma giderdi ancak yıllardır uğramadım maç günü Ayrıca eşimle 2014 yılında ilk yalnız buluşmamız da sevgili boğamızın önünde olmuştu. Hayat hikayesi de şöyle..
1860’larda Paris’te Fransız heykeltraş Isidore Bonheur tarafından yapılmış. Hem I. Dünya Savaşı’ndaki Osmanlı-Almanya ittifakı hem de Alman İmparatoru II. Wilhelm‘in dostluğundan dolayı Boğa, 1917’de İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne hediye edilmiş. İttihat ve Terakki Cemiyeti de Boğa heykelini Enver Paşa‘ya hediye etmiş. Böylece Türkiye’ye gelen heykel, ilk olarak Beylerbeyi Sarayı’nın bahçesine, oradan da Yıldız Sarayı Şale Köşkü’nün büyük serası önüne yerleştirilmiş.
I. Dünya Savaşı sonunda Enver Paşa’nın yurt dışına gitmesinden sonra, Boğa’nın Yıldız Şale Köşkü’nden sonra ilk görüldüğü yer, Enver Paşa ve Naciye Sultan’ın sahip oldukları “Bilezikçi Çiftliği” olmuş. Bir süre varlığı unutulan heykel 50 yıl kadar sonra hatırlanıp yeni yapılan Hilton Oteli’nin bahçesine taşınmış. 1970’li yılların başlarında Boğa’nın Kadıköy’deki ilk durağı tarihi Şehremaneti binasının önü olmuş. (Bugünkü Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi)
Yaklaşık yirmi yıl kadar da bu mekanda kalan Boğa, nihayet 1987 yılında bugünkü yerine yani Altıyol’a taşınmış.
Taksim'de burger king ve kadıköy'de boğa heykeli buluşma noktasıdır.
kadıköy altıyolda bulunan, artık kadıköyün simgesi haline gelen bir heykeldir. fransız bir heykeltraş tarafından yapılan boğa heykeli, almanların o dönem fransızları yenmesiyle almanlara geçmiş, daha sonra da osmanlıya hediye edilmiştir. enver paşada, önce beylerbeyi sarayına, daha sonra da yıldız sarayına montelemiş heykeli. daha sonra 50 yıl filan sarayın bahçesinde kalan heykel, önce hiltona, daha sonra da lütfi kırdar sergi merkezine götürülmüş. 1970li yıllarda ise, kadıköy yolculuğu başlamış boğanın. öncelikle sahilde, metro çıkışının oraya çakmışlar heykeli. bu eski petrol ofisi var ya, yıkık şuanda. he orası. sonra da bildiğimiz yerine koymuşlar. iyi gezmiş ha.

neyse konuya dönelim şimdi, bi rahat bırakın boğayı abi ya. yaşlanmış hayvan, çökmüş altıyola. üstüne biniyonuz, boyuyonuz, afedersiniz billurlarıyla foto çekiliyonuz. ayıp yani. bi de insanlara fotoğraf çekilirken az sağa kaysana demekten vazgeçin. 2 arkadaşımı beklicem, slalom yapıyorum yeminlen.
Aslında orada bir sürü evlenme teklifi olmuştur birnevi Zuhal topal görevi görür