iota

son zamanlarda popüler olmuş cryptocurrency .
anladığım kadarıyla ; ne işe yarar, ne hedefler,ne yapacak konusunda size biraz bilgi vereceğim.
kelime anlamı olarak internet of thingsin baş harflerinden geliyor , türkçe olarak çevirmeye çalışırsak hedeflediği teknolojiden dolayı eşyanın interneti diyebiliriz.

blockchain ve etherum teknolojisinden farklı olarak tangle teknolojisini sunar. bu teknolojisi diğerlerinden farklı olarak sistemi bi zincir yerine bir ağ şeklinde kurar , bu sistemde madenciler yoktur, işlem yapmak isteyen kullanıcı 2 eski işlemi onaylamak durumundadır bu da tangle'ye merkeziyetsiz bi kullanım katar. en önemlisi madencilik olmadığından işlem ücreti yoktur.
aşağıdaki görselde blockchain ve tangle arasındaki farkı görebilirsiniz.


iota - trex-68FxC

geçtiğimiz günlerde microsoft,bosch,fujitsu gibi 20 firmanın olduğu bi konsorsiyum ile ortak proje anlaşması gerçekleştirdiler. kaynak
12 aralık'ta chicago'da kurulan bu ortaklık grubunun bi toplantısı olacak.
kaynak

kurucularından Dom Schiener'in almanzdf kanalında katıldığı iota ve tangle teknolojisi tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.
video

eğer bitcoin'in büyümesini yakalarsa yıllara göre alacağı değerleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

iota - trex-NwWg7

hizliresim linki

bu kadar mükemmelse hemen alalım o zaman dediğiniz duyar gibiyim , alın araştırma yapmadan her şeye atlayın ki siz kaybederken başkaları kazansın.

sizin yerinize ben araştırdım bu sefer ama siz yine de araştırmanızı kendiniz de yapın.

kendilerinin iddia ettiği gibi merkeziyetsiz değil kendilerinin belirlediği güvenilir koordinatlar tarafından ağdaki işlemlerin onaylanması gibi durum olduğu eric wall tarafından iddaa edilmişti.
kaynak

tüm coinler iota piyasaya çıktığından basıldığı ve madenciliği olmadığı için ; büyük kısmının piyasayı yönetmesini istedikleri kişilere verildiği söylenmekte.

mit ve boston üniversitersinin araştırmaları sonucundan bir kaç zayıf noktası bulunduğu hakkında bir yazı.
link


bu linkte resmi olarak kendileri iota nediri uzun uzadıya açıklamışlar. eğer yatırım yapacaksınız kimsenin söylediğine bakmadan oturup yarım saat okuyun, ingilizceniz yoksa google translate kullanıp çevirerek okuyun ama okuyun.
kendiniz araştırıp, okuyup,teknolojinin durumunu araştırarak yatırımınızı yapın.eğer bunu yapmazsanız piyasada sadece sazan olur ve balinalar tarafından yutulursunuz.
iot çok derin bir mevzu. anlaması ilgi durumunuza bağlı olarak güç olabilir ama temelde çok basitdir. insanlar internete bağlanabildiği gibi nesneler de bunu yapabiliyor artık. (bkz: rfid)
yamulmuyorsam haklarının bir kısmını microsoft’un satın aldığı kripto para cinsidir. nesnelerin internetinin de ötesinde, artık nesnelerin birbirleri arasında para alışverişi ve ödeme sistemlerini kullanacağı, dolayısıyla microsoft’un da üreteceği donanımlar arası para alışverişini bu para cinsi üzerinden yapacağı söyleniyor.