inceğiz mağaraları

İstanbul’un Çatalca ilçesinin İnceğiz Köyü’nün hemen yanı başında . Mağaralar köylüler tarafından Kemal Sunal mağaraları olarak da biliniyor. Bunun nedeni başta Salako olmak üzere Kemal Sunal’ın filmlerindeki bazı mağara sahnelerinin burada çekilmiş olması.
insan eliyle oluşturulmuş üç katlı Bizans Manastır Mağaraları ve Kaya Kiliseleri bilim dünyası tarafından 1950’li yıllarda keşfedildi.

inceğiz mağaraları - uykutulumu-4WjDJinceğiz mağaraları - uykutulumu-4WjDJ
Kemal Sunal mağaraları olarak da anılan İnceğiz Mağaraları tarihin en eski ilkel apartmanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Öyle ki M.Ö 5.500'e kadar uzanan yerleşim geçmişi var. Bundan 3200 sene önce, yani M.Ö 1200 civarında elle oyularak apartmanlaştırıldığı bilinmekte.

İkinci katına harici, 3. ve 4. katına içeriden merdivenlerle çıkabildiğiniz muazzam bir antik yapı. Tarih ve arkeoloji meraklılarının, fotoğrafçıların ve gezginlerin uğramadan geçmemesi gereken bir yer.

İçinden çıkartılanların İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde saklandığı bu az bulunur kültürel mirasa gereken değerin verildiğini söyleyemeyiz...

Aynı zamanda youtube'da paylaştığımız 4. videoyu bu mağarlarda çektik; İnceğiz Mağaraları 1 ve 2


inceğiz mağaraları - incegiz-magaralari-yXQS6

inceğiz mağaraları - incegiz-magaralari-7Vyzl