herkesin üniversite okuması

/ 2
2 aydır atama beklerken sanayide bir şeyin farkına vardım. Babamla çalıştığım bu süreç içerisinde sanayideki dükkanların çoğunda ya tek kişi ya da 2-3 kişi baba/oğul vs. Çalışıyor. Çırak Sayısı yok denecek kadar az, kalfalar hâkeza aynı, iyi ustaların yaşı 50 yi geçmiş, çalışacakları en fazla 10 yıl daha.

Şimdi soruna gelelim üniversite okuyan kişi iş bulamaz iken sanayici ise eleman bulamamaktan şikayetçi. Durum böyle iken sanayide iyi, dürüst, zanaatkâr usta bulmak iyice zorlaşacak.
Bu noktada aklıma şu soru takılıyor.
Herkes üniversite okumalı mı?
olmayan çoluğumu çocuğumu okutmama sebebidir. man kafa patronlara minnet edeceğimize dükkan açsak daha mı az kazanırız dedirtir.
Sektörlerin ara geçişlerine kalifiye eleman bulamamasının ana nedenidir. Teorik eğitim yerine biraz daha pratik; sanayi, zanaat vb. dallar üzerinden direkt sektöre yeterli donanıma sahip öğrenci yetiştiren okulların açılması ülke ekonomisine ve gelişmesine üniversiteden daha faydalı olacaktır. Yükselen üniversite mezunu oranı, mezunların piyasada iş beğenmeme, yüksek maaş hedefi gibi durumları oluşturduğundan artık mezunların düşük gördüğü ara eleman kadrosu, personel açıklığından maaş oranlarını üniversite mezunlarının beklentilerinden daha yüksek tutmaktadır. Ayrıca son beş yılda her yeri saran dandik merdiven altı özel üniversiteler de her şeye burs vererek ya da düşük fiyatlar sunarak aslında o bölümleri okuyacak yeterliliği olmayan öğrencileri de bünyesinde barındırıp geleceğe yetersiz ve kalitesiz mezunlar sunmaktadır. Bu durumda oluşan mezun fazlalığı iş ve maaşta beklentileri karşılamamaktadır. Artık pek çok okumuş insanın iş bulamadığı için mesleklerinden vazgeçip girişimciliğe, baba mesleklerine ya da en kötüsü intihar gibi olaylara yöneldiğini hepimiz haberlerden takip ediyoruz. Bu durumun kontrol altına alınmasını gerektiğini düşünüyorum.

Edit: imla
herkesin üniversite okuduğu devirde bir de barajı aşağı çekip sınavı daha da kolaylaştırmak
herkesin üniversiteye gitmesi olarak değiştirilmesi gereken başlık. çok gittim ama okumadım pek.
sistemin en büyük kazığı, çocukları köleleştirmenin en basit yolu, diğer mesleklerin küçümsenmesine sebebiyet veren kurum.
on yıl içerisinde ülkeyi mahvedecek bir sistemin on beş yıl öncesinde temelleri atıldı ne yazık ki. öğrencinin ekonomi üzerindeki etkisini fark eden yetkililer her ile üniversite açarak şehri kalkındırabileceğini düşündü. o bölgelerin halkındaki çakallar müthiş rant sağlasa da asıl rantı elbette ki devlet sağladı. ikinci öğretim paraları, sınav paraları, formasyon paraları vs. vs. vs.

örnek olarak osmangazi üni tek dönemde sadece formasyon eğitiminden eski parayla 2trilyona yakın para kaldırmıştır. peynir ekmek gibi diploma dağıtılan içi boş üniversitelerde elbette herkes okuyabilir.
Universitelerin yaygınlaşması kisa vadede hükümetlere de oldukça fayda sağlamıştır. 18 yaşında Liseden mezun olup işsizler ordusuna katılmak yerine milyonlarca genci içi boş universitelerde 4-5 yıl daha oyalayip işsizlik rakamlarını düşük göstermişlerdir.
üniversite sayısı arttıkça , üniversite okuyanların sayısı da arttı. üniversite okuyanların sayısı artınca da kalite düştü
teknik lise + meslek yüksek okulları bunun için. tabiri caiz ise okumuş tecrübeli işinin ehli çalışan bulmak için. belki lerde bir tesla gibi işler yapabilcek insanları zorla sanayiye tıkmak kadar mantıksız ne olabilir ki ?
/ 2