heimlich manevrası

Bilinci açık veya kapalı kişilere nefes borusunun tıkanması, bir cisim kaçması sonucu yapılan, yabancı cismi çıkararak nefes aldırmayı sağlayan ilk yardım yöntemi.
nefes borusu tıkanan kişinin arkasına geçip, belinden yukarı göğüs kafesine doğru sarılıp, sağ eli yumruk yapıp, sol eli onun üstüne getirerek, kafese baskı sonucu nefes borusunu açmayı hedefleyen bir ilk yardım hareketidir. binlerce hayat kurtarmıştır.

interpol grubunun, bu hareketten esinlenip yazdığını düşündüğüm parçayı anımsatan başlıktır ayrıca. ismi de çok espirikli.

(bkz: heinrich maneuver)

edit1: yaptığım büyük ayıp, ahanda şarkı linki.
interpol - heinrich maneuver

edit2: şarkı tamamen birinin bir ilkyardım müdahalesi ile kurtulduğunu anlatıyor, fakat bildiğiniz ilkyardım hareketlerinden değil. şarkı boyunca batı yakasına geçen abimiz/ablamız konuşulmuş, şekilli ayakkabıları anlatılmış. ordaki rich (zengin) kelime oyunu da, para yimeye gittiğini çağrıştırıyor bana fakat, şarkıyı söyleyen abimiz yine de bırakmamış karşısındakinin peşini. değişik bi şarkıdır.
bebeklere, çocuklara ve yetişkinlere uygulanış biçimi benzer olsa da; kişisine göre daha bi hassasiyetle yaklaşılması gereken ilk yardım manevrası..
herkesin tek seferde anlayabileceği eylem olmasıyla yaygınlaşma hızı ters orantılıdır.
kişi kendine de başkasına da kolaylıkla bu manevrayı uygulayabilir.
göbek deliğinden yukarı doğru dört parmak hiza alarak var gücüyle baskı uygulamak esasına dayalıdır. esasen diyaframın sıkıştırılmasıyla basıncın soluk borusundan atılması sonucu oluşur.
canımız ya da kişinin canı ne kadar yanarsa yansın yine de var gücümüzle o bölgeye baskı uygulamak gerekir.
kesinlikle doğru uygulanışının yetkin birisi tarafından öğrenilmesi gereken, hayat kurtaran bir harekettir. hiç tahmin etmeyeceğiniz bir zamanda ihtiyacınız olur, birinin hayatını kurtarırsınız. basit gibi görünen olaylarla çok insan hayatını kaybediyor.
ilk duyulduğunda 2. dünya savaşında almanların uyguladığı stratejik askeri hamle olarak algılanabilecek, gerçek anlamı öğrenildiğinde ise "haa, doğru öyle bir şey de tabii elzem" diye yorumlanabilecek hayat kurtarıcı dokunuşlar silsilesi.
“tam tıkanma” durumunda uygulanması gereken manevra.
iki çeşit solunum yolu tıkanıklığı vardır bunlardan biri yarım tıkanma diğeri tam tıkanmadır. ikisini birbirinden ayıran özellik yarım tıkanmada kişi öksürebilir az da olsa nefes alabilir tam tıkanmada ise kişi artık nefes alamıyordur uluslararası boğulma hareketi (iki elini boğazına götürme) görülmektedir. yarım tıkanmada tek yapılması gereken kişiyi öksürmeye teşvik etmektir. asla ve asla su vermek veya pata küte sırtına vurmak değildir. tam tıkanmada ise ilk yöntem kişiyi hafif öne eğerek sırtının tam ortasından süpürür tarzda yukarı doğru beş kez vurmaktır bu tekrarlanır eğer cisim çıkmıyorsa heimlich manevrası uygulanır. manevrayı zaten güzelce anlatmışlar benim payıma da bu düştü sanırım... şu koca yazıda bilinmesi gereken en önemli şey “öksürebilen birinin sırtına bilinçsizce vurulmaması gerektiği” dir zira cismi çıkarmak yerine tam tıkanmaya sebebiyet verebilirsiniz. doğru ilkyardım bilgisi hayat kurtarır efenim sağlıklı kalın
yemek yerken kendinden geçen insanların soluk borularına patates tıkaması suretiyle ortaya çıkan nefessizlik haline çözüm hareket her eve lazım el kitapçığı gibi basılsın mahalle muhtarları tarafından dağıtılsın.