göbeklitepe

dünyanın en eski tapınağının bulunduğu antik kent. tamamiyle açığa kavuşturulduğunda dünyadaki tarih anlayışını değiştireceğini düşünüyorum.
dünyaca meşhur stonehenge in pabucunu dama attıran son yılların en önemli keşfi. Şanlıurfa merkeze 22km uzakta bir köyde bulunuyor bu tapınak. 14 bin yıllık olabileceği konuşuluyor. şu an için kesin olan bilinen en eski tapınak oluşu.birkaç sene önce kazıyı yöneten alman arkeolog ölünce çalışmalar biraz yavaşlamıştı ama şu an akıbet nedir bilmiyorum. kanımca etrafında bir yerleşim yeri keşfedilirse asıl o zaman dünya gözünü buradan ayırmayacak
Gobeklitepe ziyarete açılmış. couch için gelmeye başladılar, gezip görmek isteyenler varsa sıcaklar başlayana kadar buralardayım.


gözüme çarpan bir diğer ayrıntıysa bilinenlerin aksine, ilk insanlar tahıldan ekmek yapmak yerine arpa ve buğdayın fermantasyonunu yapmış olduğu iddia ediliyor. araştırma, Pensilvanya Üniversitesi'nden içkilerin İndiana Jones'u olarak da bilinen Dr. Patrick E. McGovern yapmış.
Şanlı Urfa’ya 15 km uzaklıkta olan bu arkeolojik site üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan sonuç çok şaşırtıcı, Göbeklitepe günümüzden tam 12.000 yıl önce inşa edilmiş.Arkeolojik olarak Çanak Çömlek Öncesi Neolitik A Dönemine (M.Ö 9.600 – 7.300) ait olan Göbeklitepe’de, bir tepe üzerine inşa edilmiş çok sayıda yuvarlak biçimli yapı bulundu. 1995 yılında arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün desteğiyle başlayan kazılar sonucu elde edilen verilere göre bu yapılar yerleşim amaçlı kullanılmamışlar. Göbeklitepe’de bulunan henüz sadece altı tanesi gün ışığına çıkarılmış, toplam 20 adet olduğu belirlenen bu üzeri açık yapıların dini amaçlı yapılmış olduğu biliniyor, yani bu yapılar dünyanın ilk tapınakları.

dipnot: www.göbeklitepe.com

dipnot2:ben gitmiş değilim göbeklitepeye gelmişken urfanın hepsini geziniz.
Türkiyenin ve de dünyanın en önemli tarihi buluntularıdır nedeni şuana kadar keşfedilmiş en eski yapıdır
Dünya tarihini değiştiren, bölgedeki köyde yaşayan bir çiftçinin kazara denk gelmesiyle keşfedilen ve arkeolojik çalışmalara başlanan tapınak.
Son zamanlarda adını ne yazık ki çevresinin betonlaştırılmasıyla duyduğumuz ilk tapınak.
dünya tarihi ve türk tarihi için inanılmaz yerlerden biri.

arkeoloji biliminin bugüne kadar savunduğu "önce yerleşik hayata geçildi, sonra din ortaya çıktı" savını bozan ve dinin insanların yerleşik hayata geçmesinden önce de var olduğunu ortaya çıkaran keşif imiş.

"özet olarak, arkeolojinin klasik teorisi, dinin ortaya çıkışının tarımsal hayata geçişten sonra olduğunu ifade ederken, m.ö 12.000 ve m.ö.9.000 yılları arasında insanlarda dinsel inancının olmadığını da savunuyordu bir bakıma. ama şimdi, göbeklitepe ile birlikte, dinlerin ortaya çıkış tarihi, bizzat bilim kanalıyla m.ö.11.500’e kadar çekilmiştir.

birlikten kuvvet dogar sozunun binlerce yil ayakta kalan kaniti. bu tapinagi yapmak icin organize olmak, bilgi alis-verisinde bulunmak, kaynaklari dogru kullanmak ve dayanisma icerisinde bir topluluga sahip olmak gerekiyor. kullanilan muhendislikten, beceriden ve pratik zekadan bahsetmeye bile gerek yo
Giden varsa ayrıntılı anlatabilir mi kamp atabileceğim Yapılacak vs hakkında özelden hoş yine önüme çıkanı yapayacağım ülke içinde gezme de rota belirlenir kafamda
dünya dinler tarihini yeniden yazacak olan tarihi buluntudur. Bir alman arkeologun urfa müzesini gezerken gördüğü bir tarihi eserden yola çıkarak başlattığı araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan 12.000 yıllık tarihi kalıntılardır.
geçtiğimiz sonbahar kapalı olmasına rağmen bir yolunu bulup girdiğim ama üstünün kapalı olmasından dolayı göremediğim göbeklitepe duyduğuma göre açılmış. Ziyaretimin ayrıntılarını şuradan okuyabilirsiniz.
Etrafı oldukça boş arazilerle çevrili bölge de kamp ne kadar güvenli bilemiyorum. 2014 yılında motorcu arkadaşlarımızın bölgeye yaptığı kamplı gezi kafalarından vurularak öldürülmeleriyle sonuçlanmıştı.
insanın muhtemelen ilk kez tarım yaptığı, yerleşik hayata geçtiği, mağra duvarlarına resim çizmekten ziyade, sistematik bir biçimde sanat yapmaya ve kültürel birikim oluşturmaya başladığı yer, başka bir deyişle ilk "uygarlık"'ın kurulduğu yer ülkemiz toprakları içinde.