free tour

Vakti olan herkesin denemesinde fayda vardır.
Krakow'da ki sinagogu ilk gördüğünüzde bunun için mi bu kadar yürüdüm diye düşünürken rehberle gezdikten sonra hitler yıkmasın diye sinagogu boyayıp ve dışındaki dini sembolleri söküp eve benzettiğini öğrenebilirsiniz.
Yada sofya nın en büyük klisesinin ikinci dünya savaşında kilisenin adı Rus ismine benziyor diye değiştirildiğini öğrenebilirsiniz.
Yada vay anasını bu heykeli bu binanın tepesine nasıl çıkarmışlar hemde 500 sene önce diye düşünürken rehberiniz derki o heykeli o binada yaşayan sanatçı yapmış ancak merdivenlerden aşağı indiremediği için çatıya koymuş.

Eğer gittiğiniz yerlerle ilgili detayları ogrenmezseniz herkesin 5 saate gezdiği müzeyi 10 dakikada gezersiniz.
(bkz: free walking tour)

Özellikle Polonya'da Wroclaw,Krakow ve Varşova'da katılmak gereken güzide olay.
Wroclaw ve Krakow'daki yerel insanlar şehrin dokusunu ve tarihine baya hakimler.

Üstelik gönlünden kopanı vermelik olduğu için gezgin dostu.

Şurdan saatlere bakılabilir ve rezervasyon yapılabilir.
Geçen sene Budapeşte’de katıldığım tur olur kendisi. İlk defa böyle bir tura katılmıştım ve şehre hızlıca gözatmak ve yerel tavsiyeler almak açısından çok faydalı oldu. Kafanızda bir eleme yapabiliyor ve beğendiğiniz yerlere daha fazla zaman ayırma fırsatınız oluyor. Ne kadar araştırma da yapsanız bir yere gittiğinizde kafanızda şu mu bu mu diye sorular oluyor. Bizim bunu azaltmamıza yardım etti:) bizim katıldığımız ve tavsiye edebileceğim (bkz: https://www.facebook.com/freebudapestwalkingtours2007/)
aslında insanları çekmek için bilerek verilen yanıltıcı addır. Nitekim bu turlar BEDAVA değildir! zaten turun başında rehber size açıkca söyler. Peki olayı nedir? Ne kadar para vereceğine turun sonunda sen kendin karar verirsin. çok beğenirsen, memnun kalırsan 20 euro, az beğenirsen 10 euro, hiç beğenmezsen en azından 3-4 euro vermek gerekir. Peki ya hiç vermeden gidebilir misin? Yasal olarak evet, kimse yakana para ver diye yapışmaz, ama ahlaken ve görgü kuralları gereği para vermeden ayrılman yanlıştır. Nitekim uzun sözün kısası bedava tur değildir.
Bir çok dünya şehrinde localler veya expatlar ile yapılır. Free Walking Tour olarak da adlandırılır. Katıldığınız zaman paranız yoksa bile çekinmemeniz gerekir. Çünkü oradaki kalabalık da turu düzenleyene katkı sağlar. Müşteri müşteriyi çeker.