ezop

(bkz: aisopos)

M.ö 6.yy'da yaşadığı varsayılan yunan masalcısıdır. Eskişehir civarlarında doğduğu rivayet edilir. Bazı kaynaklarda Samos Adası 'nda yaşayan İadmon adlı bir adamın yanında köle olarak yaşamıştır. Kölesinin bilgeliğinden etkilenen İadmon onu azad etmiştir.

Ezop daha sonra Atina'ya gitmiş, halkın avukatlığını yapmış, Peisistratos 'un öfkesini üzerine çekince (hırsızlık suçlamasıyla) uçurumdan atılarak cezalandırılmıştır.

Yazdığı (bkz: fabl) türü masallara pek çok anlam yüklemiştir.

Örneğin, Aristotales, Ezop'un yolsuzluktan yargılanan bir siyasetçiyi tilki ile kirpinin öyküsünü anlatarak nasıl savunduğunu şöyle anlatmıştır: Ezop mahkemede "bir tilkinin, başı pirelerle derde girmiş, bir kirpi de onu pirelerden kurtarsın mı diye sormuş, tilki, 'hayır, bu pireler doydu, artık fazla kan emmiyorlar. Onları kovalarsan, yerlerine yeni, aç pireler gelir' demiş", dedikten sonra, jüriye dönerek, sözlerini şöyle bitirmiş: "Dolayısıyla saygıdeyer jüri üyeleri, müvekkilimi cezalandırırsanız onun yerine onun kadar zengin olmayan birileri gelir ve sizi daha da beter soyar."

Böyle bir kişinin yaşamadığını söyleyen tarihçiler vardır.