evde el dezenfektanı yapımı

koronavirüs tehlikesinden korunmanın en etkili yollarından biri olan el temizliğini sağlamak için bulunması zor bulunsa da fiyatı uç noktalara ulaşmış el dezenfektanını evde yapmak epey mümkün aşağıdaki malzemelerle. tarif dünya sağlık örgütü'nün tarifi.

malzemeler:
-1lt etil alkol
-50 ml oksijenli su (%3 hidrojen peroksit)
-20 ml Gliserin
-270 ml su

tüm malzemeleri sırasıyla bir şişenin içerisine ekliyoruz ve iyice çalkalıyoruz. 3 gün bekletmek gerekse de acil durumlarda beklemeden de kullanmak faydalı olacaktır.
730ml %96 alkol su ile bir litreye tamamlanır. Bitti gitti. %70 alkol en güçlüsüdür. Bir de dezenfektan değil antiseptik demek daha doğru, dezenfektanlar canlı dokuya uygulanmaz. örn formaldehit.
ülkenin acımasız vergi sistemi veya fırsatçıları sebebiyle diy (bkz: do it yourself) sistemine geçişimizin bir örneğidir. alkole zam geldi, evde bira kitleri, rakı için etil alkol ve anason aromaları ; sigaraya zam geldi tütün sarmalar... bir sonraki adım köye dönüş ve kendi bahçende ekinlerini yetiştirmek.
Evdeysen dezenfektan kullanmama gerek yok. Evde kal. Sabun kullan.
El dezenfaktanı yapımı kolay değildir.

Kimisine göre kat karıştır yallah mantığıyla ilerlese de insan sağlığı için üretimi önemli bir malzemedir.

Uygun koşullarda üretimi yapılmaz ise, alerji, ürtiker, deri ile ilgili kalıcı hastalıklara neden olacak potansiyel rahatsızlıklar edinebilirsiniz.

Çok istiyorsanız gidin yapın. Görün ebenizin. a..n.m.
Hayatım boyunca yapmamış olacağım şeyler sorulursa listede yer alacak şeylerden biridir. 3-5 euro verip almak varken, iki saat kimyager olmaya ne gerek var.

(Yapanlara, ilgi duyanlara da saygı duyar, başarılar dilerim.)