en ilkel etkinlik

Mangal yakmaktır. insanlık tarihinin en önemli ve ilk bulunan 3 keşfinden yani insan, ateş ve et üçlüsünden oluşur.
Ateşin mezolitik çağda bulunduğunu bildiğimizden aslında ilk insan etkinliklerinin barbekü partisinden ziyade neolitik çağDa yapılmış olan küçük yontulmuş keskin taşların ilk etkinlik partisi olması muhtemeldir. Taşları kendilerini korumak için kullanmışlardır. (bkz: yassı balta)

Bu taşlar için birbirleriyle obsidyen takasında bulunmuşlardır. Bu durum iletişim gerektirmektedir. Taşları yontmak için birbirleriyle yardımlaşmaları gerekmektedir. Bu da ilk etkinlikler olabilir.

Ayrıca aynı neolitik dönemde mağara duvarlarında basit eskiz eserler bırakmışlardır. Doğal boyalar kullanılmıştır. Boya takası yaptıkları ve mağaraya yan gelip yattıktan sonra bugün ne çizsem acaba moruk deyip kankasıyla beraber sanat icra etmiş olmaları da ilk etkinlikleri olabilir.

Ek olarak ateşi sapienslerden önce neandertalLerin kullandığını bildiğimizden barbekü partisi etkinliği olsa olsa neandertallerin hafta sonu kaçamağı olurdu fakat bu durumda ilk etkinlikleri olmazdı.

Evet hepsi ilkel etkinlikler fakat dönemi baz aldığımızda çok ilkel durmamaktadır. Günümüzle karşılaştırdığımızda en eski etkinlikler arasına sokmak mümkündür.