east side gallery

1991'de yıkılan berlin duvarı 'nın spree nehri yanından geçen 1.3 km uzunluğundaki parçası. Duvarın ayakta kalan en uzun parçası, dünyanın birçok yerinden 100'den fazla sanatçının resimleriyle donatılmış ve uluslararası bir özgürlük anıtı haline getirilmiş.
instagram berlin gönderilerinde bol bol gördüğümüz grafitilere ev sahipliği yapan açık hava müzesi.
Berlin'e giden turist, gezginlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan birisidir. Duvarın üzerinde sıralanmış birçok çizim önünde fotoğraflar çekiliyor. Ancak insanlar birkaç graffitiye daha fazla ilgi gösteriyor. Bunlardan birisi de ''öpüşen dayılar'' ın bulunduğu graffiti.
east side gallery - east-side-gallery-GoGJD
Şimdi kimdir bu dayılar? Niye öpüşmüşler? Ya da öpüşmüşler mi?

Aslında bu çizim, 1979 yılında Doğu Almanya-Alman Demokratik Cumhuriyet'inin 30. yılı şerefine verilen bir kutlamada çekilmiş olan fotoğrafın graffitiye aktarılmış halidir. Ve gerçekten de Sovyet Lideri Leonid Brezhnev ve Doğu Almanya Başkanı Erich Honecker tutkulu bir şekilde dudaktan dudağa öpüşmekteler.

Tabii ki bu öpücük gizli kalmış duyguların veya aşkın dışa vurumu değil. Komünist hükümetler arasında yaygın olan bir kutlama şekli.
Bu coşkulu kutlamaya ise '' social fraternal kiss'' deniyormuş.
Duvar ile nehir arasındaki alanda sokak müzisyenlerinin ve orada zaman geçiren lokal gençlerin arasına karışabilirsiniz.