charlie chaplin

gerçek adı (bkz: charles spencer chaplin)dir. şarloyu yaratan kişi. sinemanın seyrini değiştirmiş nadide kişilerden biri olan chaplin bir çok kesim tarafından sevilir. en komik adam olarak bilinir.
16 nisan 1889 londra'da doğan chaplin, yalnızca bir oyuncu değil aynı zamanda yazar, yönetmen, besteci, kurgucu ve komedyen niteliklerine sahiptir. filmlerinde politik görüşünü belli etmekten çekinmemiş ve bu nedenle amerika’nın tepkisiyle karşılaşmıştır. evlilikleri ve vergi borçlarıyla karalanmaya çalışılan chaplin, 1952 yılında ülkeyi terk etmiş ve isviçre’ye yerleşmiştir. film çekmekten ve filmlerinde sol görüşe olan meyilini belli etmekten çekinmeyen chaplin, 1972 yılında kovulur gibi terk ettiği amerika’ya oscar almaya gitmiştir. ve bundan 5 sene sonra 25 aralık 1977’de isviçre’de uykusundayken hayata veda etmiştir. 1 mart 1978’de cesedi fidye amacıyla kaçırılmak istenmiş ancak kısa süre içerisinde bulunarak aynı yere defnedilmiştir.
aslında filmlerinde ağır bir hüzün var benim kanaatimce.
Sinemaya gerçek anlamda ilgili kişilerin bütün filmlerini izlemesi gereken yönetmen-oyuncu.
‘charlie chaplin benzerlik yarışması’ na katılıp 3. olan, sessiz ve efsanevi oyuncudur. ''hayat yakın çekimde trajedi, uzak çekimde komedidir.'' diyerek sinema ile hayatı bu kadar güzel birleştirebilen başka biri olabilir mi diye sorgulatır kendini.