bologna

italya'nın meşhur kızıl şehri. nedense gitmeden önce büyük bir şehir olarak hayal ederdim ama 3 saatte her yeri gezip görmek mümkün. piazza maggiore diye bir meydan var, görülmeye değer ne varsa buraya yürüme mesafesinde. meşhur iki kulesi var hemen her yerden görürsünüz. italyadaki birçok şehirden farklı bir mimarisi var. ıslanmanın mümkün olmadığı şehir derler çünkü binalarda portico denilen bir yapı var. binaların önünde kaldırımların üzerinde çatı görevi görüyor, insanlar yağmur çamur demeden gezebiliyor.

bizler için burdaki en ilgi çekici şey ise san petronio bazilikasının içinde bir freskte gizli. içeri girdiğinizde büyükçe bir duvar resmi ile karşılaşıyorsunuz. bu resim tam olarak dante nin ilahi komedyasında bahsedilen cehennemi tasvir ediyor ve resimde hz. muhammet in de tıpkı kitapta bahsedildiği gibi bir tasviri var.

yemek kültürü daha çok trattoria yani lokanta kültürü üzerine. sakın restoranlarda spagetti bolonez istemeyin kovarlar sizi. spagetti napoliye özgü birşey italyada bolonez soslu spagetti diye birşey yok. burda en meşhur yemek bolonez soslu tagliatelle ve tortellini dedikleri mantımsı yemek. ille de pizza yerim dersen pizzacının forno a yani odun fırını olduğundan emin olun yoksa rezalet birşey yersiniz.
bologna'nın gecesini gördüm. hatta gece yarısını. iki eski ortaçağ kulesinin önünde uzayan ana caddesinde gece yarısı ve soğukta yürürken bir şeyler içecek bir mekan bulmakta zorlandık. karanlık ve kara binaları, cılız lambaları, öbek halinde dolaşan çılgın üniversite öğrencileri, ama daima mutlu yüzler unutamadığım bir kaç saate sığdı.
Meşhur kızıl şehir. Zaten bu özelliği dışında bir numarası yok. Kuleye çıkıp tepeden fotoğraf çekiyorsunuz işte bu kadar diyebiliriz. Meydanları var ama pek bir numarası yok. Genelde geçiş güzergahı olduğu için insanlar tercih ediyor.

havalimanlarına uçuşlar ucuz olduğu için tercih edilir. megabus seçeneği olduğu için tercih edilir. ancak mümkün mertebe 1 günden fazla kalmamak şarttır. gece gelip gündüz gitmek idealidir. yoksa hayattan bezebilirsiniz. genel hatlarıyla sıkıcı bir şehirdir.

Ayrıca en ünlü şeyi tabi ki bolonez soslu makarnadır. bunu şehirde herhangi bir yerde yeseniz bile lezzeti standarttır. ancak gereksiz pahalı ve pek bir numarası yok açıkcası. Ama parmesan efsane.