bir şey onarmanın verdiği haz

cevaplanabilir entry
Bayılıyorum şu aktiviteye. Mekanik veya elektronik hiç farketmez. Evde bozulan veya merak ettiğim ne varsa açar içini bakarım harikulade mühendislik harikasına.

Sanırım bunun ilk başladığı zamanı hatırlıyorum. 6 yaşındayken uzaktan kumandalı arabamın sola dönmemesi neticesinde heralde içini söksem çalışır diye ümit etmiştim. Vidaları tek tek söküp içini açtığımda hiçbir şey anlamamıştım tabiki. Tornavidayı oradan oraya değirirken bir anda duman çıktı. Kısa devre yaptırıp komple çöp olmasını sağlamıştım. Hayat bana Alt tarafında bulunan pilleri öncesinden sökmem gerektiğini, genç yaşımda, acı bir şekilde tecrübe ettirerek öğretmiş oldu. Seni asla unutmayacağım gri mercedes-benz sec 500 Kalbimde yaşıyorsun.

En son a-101den almış olduğum ucuz Bluetooth hoparlörün şarj soketinin kırılması sonucu şarj almaz hale gelmişti. Elimde kaliteli bir havya yoktu. İş yerine götürüp oturdum başına açtım içini tıkır tıkır lehim attım. Ve canavar gibi çalışmaya başladı.

Ondan önce eski süpürge makinesinin bir anda bozulması sonucu içini açtım fakat anladığım kadarıyla moturunun iflas etmesi sonucu çalışmaz durumdaydı. Söküp Bobinlerini zımparaladım fakat bir işe yaramadı kaldırıp attım.

Ekim 2021’de artan dolar kuru sonucu dünyanın parasını verdiğim sıfır laptop’ımı sırf meraktan açıp içini kurcaladım. Neresinde ne var acaba diye. Engel olamıyorum kendime bu konuda.. neyseki garantiden düşmüyor upgrade edilebilen modellerden. Yoksa o kadar da değil moruk.*

Birkaç ay evvel arabayla su birinkitisine hızlı girmem sonucu kadrandaki bütün arıza lambaları yandı. Başıma iş aldım diye düşünürken forumları ve youtube’u kurcalamaya başladım. Birkaç sebepten kaynaklanabileceğini öğrendim. Sırasıyla işlemleri uygulamaya başladım. Fren müşüründen kaynaklaklandığından şüphelenmem sonucu, kaptım takım çantasını, söktüm, kontak spreyLe temizledim, kuruttum ve yerine taktım. Sonuç başarılı. 15 tl masrafla sanayiye gitmekten kurtuldum.

Birkaç yıl önce evde, eski model çalışmayan filmli fotoğraf makinesi bulmam sonucunda değerlendirmeye karar verdim. Lens kısmını söküp e14 duy ve ampül aldım. Hangi cihazdan söküldüğünü bilmediğim eski bir kabloyla devrenin eksi ve artı kısmını direkt 220voltla besledim. Ön kısımda on-off tuşunu anahtar gibi kullandım. Devre üzerinden duya giriş sağladım prize taktığımda sonuç yine müthişti. Fotoğraf makinesi görünümlü masa lambası sahibiydim artık.

Üniversite dönemindeyken letgo ve sahibinden.comdan ekranı kırık veya bataryası ölmüş telefonları ucuza satın alıp, internetten gerekli parçaları satın alarak tamir ederdim. satıp elime üç-beş kuruş geçmesin sağlıyordum. Hem zevk alıyordum hem de para kazanıyordum.

Çalıştığım yerde sorumlu olduğum milyon dolarlık cihazı sırf meraktan sökerek içinde ne var acaba diye kurcaladım. Bozulsa hesabını veremeyecektim ama buna değdi. Herifler nitrojen ve hidrolik yağdan basınçlı tork üretebilen zincir üzerinde hareket eden yakalama kancası yapmışlardı hocam! Anlatması tuhaf biliyorum ama sistemi görseniz heyecanlanmamanız mümkün değil.

İşin özeti hobi gibi bir şey benim için elime ne geçerse kurcalarım. Pek anladığımdan değil sadece merak işte. Ufak tefek basit tamiratları yapabiliyorum sadece. Ama youtubeU faydalı kullanmak isterseniz, aklınıza gelen ne varsa hepsinin gerekli tamir videoları mevcut.

Not: ay şu televizyonumu bi sökeyim ne varmış acaba diye içini açıp bozarsanız mesuliyet bana ait değil moruk.