ankara anlaşması davası

resmi adı "the european community association agreement" (ecaa) olan ankara anlaşması, 1963 yılında avrupa birliği ile türkiye arasında imzalanmış türkler’in ingiltere, irlanda, iskoçya galler’de iş kurma izni veren bir anlaşmadır. bu anlaşma’dan reşit olan her türk vatandaşı ve aile bireyleri faydalanabilir. bir iş kurabileceğiniz gibi bir işe ortak olmanızın kapısını da açan bu anlaşma herhangi bir işte çalışabilmeyi, eğitim ve sağlık hizmetlerinden de ücretsiz faylanabilmenizi sağlar.

başvuru sırasında en önemli husus iş planının 4 yıllık ve birleşik krallık mevzuatına uygun bir şekilde hazırlanmış olmasıdır.

1 yıl sonunda 3 yıllık oturma izni ve çalışma izni aldıktan sonra vatandaşlık için başvuru yapılabiliyor. tek kural başvuru yatısınız işi yapıyor olmaya devam etmeniz. (1 yılın sonunda iş kolunuzu değiştirme hakkına da sahip oluyorsunuz fakat nahoş bir durum olarak algılanır.) 16 mart 2018’e kadar bu kuralların geçerli olduğu anlaşma için birleşik krallık bir gecede yürürlülüğe giren ani bir karar aldı. karara göre oturma izni alabilmek için 5 yıllık bir sürenin geçmesi ve hükümete kişi başı türk lirasıyla 17.000 TL (2.389 sterlin) ödeme yapılması talep edilmektedir.

kararın geriye yönelik de uygulanması haksızlığına karşı çıkan 12 bin 500 türk vatandaşı "alliance of turkhis businesspeople" (türk iş birliği) topluluğunu kurmuş ve dava açmıştır. topluluk davayı kazanıp bu haksızlığın en azından geriye yönelik uygulanması kararını kaldırtabileceklerinden umutlu olduklarını fade eden bir açıklama yapmıştır.

dava 7 mart yani bugün birleşik krallık mahkemelerinde neticelenecektir.
özellikle son yılda gerçekleşen başvuru ve gidenlerin artışının sebebinin apaçık ortada olduğu anlaşmadır.

2017 de 5000 civarında olan başvuru sayısı 2018 yılında 7000'in üstündedir.
kaynak: ankara anlaşması
bugün yine neticelenmesi beklenen dava hakimin kararı belirlenece bir tarihte açıklaması kararı ile uzadı. türk iş insanları birliği kurucusu ipek leni candan davanın muhtevası ile ilgili açıklama yapamayacağını fakat umutlu olduklarını, hakimin sundukları tüm argümanları icelediği ve anladığını umut ettiğini söyledi. umutlu olduklarını altını çizerek ekledi.