addis ababa

diğer afrika ülkelerine kıyasla daha gezilebilir ve daha güvenli olan etiyopya başkenti.

şehrin adı yerel dilde yeni çiçek anlamına geliyormuş. çiçek gibi şehir gerçekten de. etiyopyalılar ortodoks olduğu için şehirde ilk göze çarpan kiliselerin ve yunanların aya yorgi dediği aziz george un ikonları.

yine bir afrika şehrine oranla oldukça ucuz bir şehir. normal şartlarda afrika ülkeleri özellikle turistik olanlar dışarıdan gelenler için pahalı olabiliyor ama misal addis ababa da müze girişleri ya ücretsiz ya da türk lirasına oranladığınızda 3 tl yi geçmiyor. taksi de şehir içi mesafelerde 8-10 tl civarı tutuyor.

kahvenin ilk keşfedildiği yer aynı zamanda etiyopya. addis ababada tomaca kahvecisi çok meşhur ve gerçekten de ömrünüzde içebileceğiniz en güzel kahvelerden birini satıyorlar hem de 3 tl den bile az bir ücretle.

dünyanın bilinen en eski insansı fosili etiyopya ulusal müzesi içinde burada sergileniyor. adı ise lucy. evrim ve insanlık tarihi ile ilgili müze gerçekten ilgi çekiciydir. kızıl terör müzesi ise ülkenin atlattığı kanlı darbe dönemini çarpıcı şekilde anlatıyor. ülkenin küba ile olan iyi ilişkileri ve şehirdeki küba anıt ve parkları çok ilginçti.

hayat meskel meydanı denen büyükçe bir alanın etrafında dönüyor. piazza bölgesi şehrin en eski ve en kalabalık bölgelerinden biri. kültür şoku yaşamak isteyenlere birebir. ben aldırış etmem macera severim diyenlere ise merkato dedikleri afrikanın en büyük açık hava marketi diye övdükleri pazar alanındaki kalabalığa karışmasını tavsiye ederim.

fakat özellikle merkato ve şehrin etrafında yankesicilere dikkat. genelde 10-15 yaş arası çocuklar ikili gruplar halinde sağlı sollu size sarıp dikkatinizi dağıtıyor, ilk fırsatta cebinize saldırıyor. ama korkulacak birşey yok dikkatli olduğunuz sürece yanınıza gelemezler.

son olarak gece hayatı ve güzel restoran deneyimi için havalimanı civarındaki üst tabaka bole bölgesi oldukça popüler.özellikle yod abysinna adındaki restoran geleneksel şovlar ve dans gösterileriyle ünlü.