13

Batıl inançlarda uğursuz addedilen sayı. Hıristiyan inancına göre, Hz. İsa son akşam yemeğinde 13’üncü davetli olan hain judas tarafından ihanete uğrar. Bu olayın eskisiyle 13 sayısı hıristiyanlar için uğursuz sayılmaktadır. Ayrıca bu hikayeden çok daha öncesinde benzer olay iskandinav mitolojisine konu olur. Böylece hain judas yerini kötülüklerin tanrısı loki’ye bırakmıştır. Yani 13 sayısının uğursuzluğu neredeyse varoluştan beri sürmektedir. Bundan mütevellit 13 sayısının uğursuzluğuna dair geliştirelen ve litaretüre giren triskaidekaphobia isimli bir fobi dahi vardır. Ayrıca tarot’un 13’üncü kartı ölüm kartıdır. bunların dışında ilginç bir rastlantı olarak ünlü katillerden Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy(ted bundy) ve Albert de Salvo’ nun adları da 13 harften oluşmaktadır.
Fakat 13 sayısı her zaman uğursuz sayılmaz. Misal maya sembolizminde bu sayı uğurlu görülür. Mayalar 13 sayısını yükseliş, aydınlanma ve tamamlanmayla ilişkilendirir.

Edit: belirmek isterim ki 13 sayısı benim için özel ve güzel bir sayıdır. Bir ara karşıma o kadar çok çıktı ki bu sayı biraz gerilmiştim fakat aynı zamanda bana anlatmak istediği bir mesajı olduğunu anlamıştım. Numerolojik anlamı değişimler ve devrimler olan bu sayının hayatımda önemli değişimlerden geçtiğim bir dönemde karşıma çıkması fazlasıyla manidardır.
biraz evvel doğduğum şehir olan muğla’nın 13 ilçesi olduğunu okudum bir entryde.
Entry bu kadar. Başka söze gerek yok bence.

Edit: ara ara bu başlığı canlandıracağım. Neden mi? Çünkü canım öyle istiyor. Çünkü takıntılıyım bu sayıya. Çünkü deliyim ben. Çünkü... neyse siktir et. Manyak olursun yoksa.*
Geldik yine ayın 13’üncü gününe. Bu başlığı sık sık hortlatacağımı belirtmiştim bir üstteki entryde(az daha tweet diyecektim, nedense arada entrye tweet deme isteği duyumsuyorum). Neyse son bir gelişme olarak dün bir dergi kadrosuna dahil oldum ve tahmin edin 13’üncü ekip üyesi kim? Tabi kiii ben! Son akşam yemeğine dahil olan 13’üncü gibi hissettim. Neyse ki bu sayısı seviyorum. Uğursuz sanılan şeyleri aşırı severim. Kara kedilere de ekstra hayranımdır mesela.
Yine bir takım 13sel mevzular. Bu başlığı kendim için açmıştım esasen. Son bir ayım o kadar hızlı ve olaylı geçti ki durup bir soluklanmaya ihtiyacım var. Bu soluğu şu an şu başlığın altında alıyorum. Kendimle ilgili bilmediğim şeyler keşfettim. Garip bir dönemdeyim. İnsanlar var ama yapayalnız hissediyorum. Yoğun duygular hissedemiyorum artık. Hissizleştim.