susamam

/ 2
Şanışer öncülüğünde 20 sanatçı ile toplumun ve ülkenin bir çok sorununun korkusuzca dile getirildiği proje.
susamam | youtube

takdire şayan bir özveriyle yapılmasının yanı sıra dinlenirliği zor olan bir parça. 15 dakika boyunca farklı konularda bütünlüğü olmayan, birbirinden farklı performanslara ve tarzlara tahammül etmek benim gibi kulağı kaşarlanmış birisi için bile zor oldu.

parça parça yayınlansaydı ve her parçada ufak tefek de olsa bir şanışer imzası olsaydı ve yine tamamı kliplenseydi. çok daha ses getirir ve dinlenirliği artardı diye düşünüyorum.

bir de çok daha protest sözler yazabilecek mc varken piyasada, onlara nazaran lafı dolaştırıp hedef şaşırtan mc'ler ağırlıkta parçada.

hepsi çok önemli temalar barındırıyor parça yine de dinlenmesi gerekiyor. mesela ben okulun ilk günü öğrencilerime izleteceğim bunu ve ezhel'in olay klibini.****

performansı özellikle hoşuma gidenler:
deniz tekin, fuat, ozbi, şanışer, server uraz, sehabe, mirac, beta, aspova,

temalarından bağımsız olarak olmasa da olurmuş dediklerim:
hayki, defkhan, kamufle, tahribad-ı isyan.

olsaydı seviyesini atlatacak mc'ler:
patron, ezhel, ceza, saian, köst.
çok uzun tutulması sebebiyle dinlenirliği zor olsa da ses getirmiş, youtube trendlerde kısa sürede #1 numaraya yerleşmiş şanışer parçasıdır. bu kadar insanı bir araya getirerek, tüm sorunları dile getirebilmek, çarpıcı kliple harmanlamak büyük emek gerektiriyor. şarkının adına ters olarak bazı şeyleri söylemekten çekinip, korkak söz yazanlar olsa da, başarılı olmuş.
son yıllarda dinlediğim ve izlediğim en etkili şarkılardan biridir.
şanışer yine kanayan yaralara dokunmak istemiş, bu sefer çok güzel yapmış. her zamanki tarzı ile insanları kendini sorgulamaya iten bir şarkı olmuş. kendisini tebrik ediyoruz.
6 eylül 2019’a güzel başlamamıza sebep olan, son dönemde hayata geçirilen umut verici projelerden biridir.
rap müziğe yeni bir soluk katmışlar resmen. uzun olması nedeniyle çok eleştirilse de çok çok başarılı bir çalışma olmuş. emeği geçen herkesi içtenlikle tebrik ediyorum.
15 dakikada ülkedeki bütün sorunlara değinen bir "müzik, toplum içindir." Çalışması.
10 dakika kürsüde durup sadece birbiriyle kavga eden, ülkenin tek bir gerçek sorununa değinmeyen milletvekillerinin yüzü kızarır mi acaba?
rap dinlemem, o yüzden şarkıya iyi ya da kötü olmuş diyemeyeceğim. ama bu tarz projelerde asıl önemli olan farkındalık yaratıp insanların konu hakkında konuşup tartışmasını sağlamak; bunu da büyük ölçüde başarmış gözüküyor. ilk günden altı milyon görüntüleme sağlam başarı.

ben en çok hukuk ve adalet kısımlarını beğendim. uzunluğu ise hiç rahatsız etmedi, cem karaca - safinaz dan idmanlıyım o konuda :)
eski bir şanışer dinleyicisi olarak başlığı görünce yazmak istedim. şanışer birçok şarkısında ülke sorunlarını anlatmaya çalışsa da kendi dinleyicisi hariç çok büyük bir kitleye sesini duyuramamıştı. susamam şarkısında birçok rapçi ve deniz tekin'in de olması ve kadın hakları, hayvan hakları gibi ülkede sürekli yaşanan ama kalıcı bir çözüm getirilmeyen konular üzerine olmasından dolayı 5 Eylül 2019 gecesi yayınlayan şarkının biranda herkes tarafından dinlenip ülkece bir süre de olsa toplumsal bilinç oluşmasını sağlamıştır. bu şarkı ile birlikte şanışer'in daha önceki şarkılarından 'susmam ölmeden ben' sözlerinin tüm gün aklımda yankılanmasına sebep olmuştur. Şarkı youtube, spotify gibi birçok platformda bir numara olmuştur, hala dinlemeyenler varsa da bu platformdan dinleyebilirler. ek olarak aynı tarih ve saatte ezhel'in de olay şarkısı yayınlanmıştır.
Sonunda bugün izleme fırsatı bulabildiğim efsane parça. Toplu bir tepki niteliği taşıyor oluşu takdire değer. Bu ülkede böylesi anlamlı bir proje ortaya koymaları çok güzel. Değişim rüzgârlarının şarkısı haykırılıyor, duyuyor musun insan?
/ 2