feminizm

/ 2
batı' dan başlayarak zamanla tüm dünyayı etkisi altına alan feminizm, genel anlamda cinsiyet ayrımını sona erdirmeyi amaçlamaktadır ve türkiye' de de etkisi bu yönde olmuş fakat kültür, coğrafya, din, sosyal ve ekonomik farklılıklar sebebiyle etki alanları farklılaşmıştır. ülkemizde, feminizmin oluşturduğu haklar ve özgürlükler söylemine farklı perspektiflerden de olsa feministlerle beraber, islami kesim kadınları da katılmaktadır.
direkt kadınlara değil de her iki cinsiyet için de eşitliği savunan tarafı ben de destekliyorum. ama buna çok yakın bakanlar yok. genelde erkekleri çok fazla gömüp kadınları çok fazla yücelten olan kısım. yani tamamen kadına odaklı kısmı biraz can sıkıcı. genelleme yaparak bütün erkekleri veyahut kadınları gömmek, aşağılamak hiç kimseni haddine değildir. ülkemiz de bazı kadın kimseler tarafından tamamen şova, prime ve paraya dönmüştür. bu durumlarla da çok sık karşılaşıyoruz.
birçok türü vardır bunun. genel olarak en yanlış olanı savunulmakta ve savunulmadığı iddia edilmektedir.
günümüzden hiç de amacından sapmamış harekettir. gün içerisinde her daim eril dil kullanan, kadın gördüğümü ağzının suyu akan, daha doğrusu bunu saklayabilecek kadar medeni olamayan erkeklerin işine gelmeyen harekettir.

ezen ezilen ilişkisinde eşitlik sağlayacaksanız, ezilene pozitif ayrımcılık yaparsınız. bu kadar basit.
Feminizmin de bir çok dalı var ve bence ideolojiye en çok yine bilgı sahibi olmadan ideoloji sahibi olanlar zarar veriyor. Bununla ilgili tedx videosu why we should all be feminist?
Bireylerin cinsiyetinden doğan avantaj veya dezavantajlardan sıyrılmasıdır. Feminizm, cinsiyet eşitliğini savunur ve aslına bakıldığında temelinde sosyalizm vardır. Fakat genel olarak dünyada kadınlara yönelik yapılan gerek psikolojik gerek fiziksel şiddet nedeniyle kadın hakları savunuculuğu gibi algılanmaktadır. Bu tanım oldukça yüzeysel bir tanımdır. Birinci dalga, ikinci dalga ve radikal feminizm kendi içlerinde dönem şartlarına bağlı olarak farklılıklar gösterir.
Daha ayrıntılı bilgi için (bkz: feminizm herkes içindir )
artık eskisiyle alakası olmayan, "erkekler ölsün" mottosuyla hareket eden ve kendine feminist diyen bir sürü kadın yüzünden amacından sapmış harekettir. feminizmi eşitlik ilkesinden çıkarıp, erkek düşmanlığı üstüne yeniden inşa ettiniz.
kadın erkek eşitliğini destekleyen bilmem kaç bin erkekten biri de benim. ben kadına şiddete tepki yürüyüşünde bulunup "s*ktirin gidin burdan hepiniz geberin" diye tepki duymuş adamım. ha hala sonuna kadar desteklerim bu eşitliği ayrı konu, desteklemeyenin de zihniyetine sıcayım. kimse kusura bakmasın.
ama artık bu "feminazim" mi "feminazizim" mi artık neyse öyle bir isim takıyorlar ya, haksız da sayılmazlar be abi...
bütün kadınlar feminist değildir. bütün kadınlar diğer kadınların haklarını savunur ama feminist olmaz. çünkü durum artık
feminizm değil, egolarını tatmin etmeye çalışmak.
Edit: istisnaları tabi ki de mevcut.
Bir hak mücadelesidir. Her insanın savunması gereken bir ideolojidir. Pozitif ayrımcılık filan istemiyoruz biz sadece eşitlik istiyoruz. Tabi eşitlik her zaman adalet demek değildir. Her insana adil ve eşit davranılmasıdır gerçek feminizm. Ataerkil düzene ve onun dayattığı dile karşı çıkar. Sosyal yaşam, iş yaşamı, aile yaşamı ve her türlü yaşam alanında eşitliği savunur. Feminizmi her feministin farklı şekilde yaşamasıyla eleştirmek yanlış bir bakış açısıdır. Çünkü dinlerin, ideolojilerin ve birçok ortak fikrin dahi insanlarda pratiğe dökülüş şekli farklılık gösterir. Bu sebeple tıpkı her sosyalistin ya da milliyetçinin ideolojisini kendine özgü yaşaması gibi feminizm de kişiden kişiye farklı şekilde yaşanır. Her insan ortak ideolojiyi daha farklı şekilde anlar ve pratiğe döker. Çünkü insanlar çok çeşitli ve birçok yönden benzersizdir. Her insanın hayata bakış açısını etkileyen kendine özgü geçmişi ve genetik kodu vardır.
/ 2